Göbek Bağının 5 Önemi
Doğuncaya kadar anne karnında aşamalardan geçerek büyüyen bebeğin su, besin, oksijen gibi yaşamsal ihtiyaçları göbek bağı aracılığıyla karşılanır. Göbek bağı zarar görürse bebeğin gelişmesinde de aksaklıklar görülür. Bebek dünyaya geldikten sonra göbek bağı doktorlar tarafından kesilip bağlanarak anneden tamamen ayrılmış olur. Bu andan itibaren bebek oksijeni ve besini anne kanından almayacaktır. O artık anneden bağımsız bir bireydir. Göbek bağının önemini maddeler şeklinde ele alalım.

1. Enfeksiyon kapmamalı

Enfeksiyon kapmamalı

Göbek bağı kesilen ve bir mandalla tutturulan bebek belli bir süre özel bakım gerektirir.Temiz tutulması önemlidir, dikkat edilmezse enfeksiyon kapabilir. Her gün birkez pansuman yapılarak temizlenmelidir.

2. Havayla temas etmeli

Havayla temas etmeli

Göbek bağı havayla temas ederse bir süre sonra kuruyarak düşecektir. Bu yüzden bebek beziyle veya iç giysileriyle fazla kapatılmamalıdır. Bebek bezi sık değiştirilmeli, ıslak bezle göbek bağı temas ettirilmemelidir.

3. Düşen göbekte fazla kanama olmamalı

Düşen göbekte fazla kanama olmamalı

Doğumdan sonra yavaş yavaş kuruyan göbek bağının 3 haftalık oluncaya kadar düşmesi gerekir. Çok az kanama olması doğal olsa da daha fazlası görülüyorsa doktora danışılması gerekir. Doğumdan itibaren bir aylık süre geçse de göbek bağı hala düşmemişse yine doktora gösterilmelidir.

4. Banyo sayısı

Banyo sayısı

Yeni doğan bebeklere haftada bir veya iki defa banyo yaptırılmalıdır. Banyo sonraları göbek bağının çevresi nazikçe kurulanmalı, alkol kullanarak dezenfekte edilmelidir. Göbek bağının düşmesinden sonraki günlerde bebekler daha sık banyo yaptırılabilir.

5. K vitamini gereklidir

K vitamini gereklidir

Doğumdan sonraki ilk bir ayda bebeklerdeki K vitamini yetersiz olacağından doğan her bebeğe K vitamini aşısı yapılmıştır.


Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları