Kalp hastalarına sıcak hava ihtarı - Hot air strike to heart patients
Kalp hastalarına sıcak hava ihtarı - Hot air strike to heart patients

Kalp hastalarına sıcak hava ihtarı - Hot air strike to heart patients

Kalp hastalarına sıcak hava ihtarı - Hot air strike to heart patients

Kalp hastalarına sıcak hava ihtarı - Hot air strike to heart patients



Kalp hastalarının sıcak havalarda başka bir deyişle yaz yarıyılında daha dikkatli olmalı gerektiğini belirten Büyük Anadolu Sağlık Kurumu Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, "Yüksek sıcaklıklar ve yüksek nemin birliktesi getirdiği akışkan kaybı ,sıhhatli insanların dahi zaman zaman güçlerken , kalp beceriksizliği olan şahıslarda ,kalp krizi geçirenlerde,koroner damar hastaları ve tansiyon hastalarında istenmeyen makûs neticelere yol açabilir." dedi.

Yaz geliyor, günler uzamaya, havalarda ısınmaya devam ediyor. Özellikle kalp hastaları çoğalan sıcak havalarda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Büyük Anadolu Sağlık Kurumu Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, yaz yarıyılında özellikle kalp hastaları açısından ortaya çıkan tehlikelerle alakalı bilgi verdi.

Yücel, "Yazın gelmesi ile beraber tatil tasarıları yapılmaya şimdiden başlandı. Tatilin verdiği huzur ile beraber insanlar kendilerini hem ruhen hem de bedenen rahatlatmakta, şahıs kendini yenilenerek günlük yaşamın streslerinden uzaklaşmak için mücadele göstermektedir.

Ancak çoğu zaman tatil ile beraber kalp sıhhatini negatif doğrultuda etkileyen yanılgılar, kalp krizleri ve hipertansiyon saldırılarını da tetiklediği kollanmaktadır.

Haber ilanlarında sıkca dinlediğimiz sıcak hava ile beraber ani kalp krizlerinden vefatlarda ortaya çıkmaktadır.

Kalp krizi, kalp noksanlığının makûslaşması, ritim bozuklukları ve sağlık kurumulara kalp hastalığı sebebi ile yatış oranları kış aylarında yaza göre çok daha yükselir.Kış aylarında hava lekeliliği ve çoğalan solunum yolları enfeksiyonları özellikle ,kalp noksanlığında makûslaşmaya ,soğuk hava sebebiyle koroner atardamar hastalarında damar spazmları ve göğüs sızıları,kalp krizi, hatta ani vefatlar görülebilmektedir. Bu surattan yaz aylarında daha sık kalp rahatsızlıkları ortaya çıkar." dedi.

 

NEDEN SICAK HAVALARDA ARTIŞ GÖSTERİR

Kalp hastalarının sıcak havalarda başka bir deyişle yaz yarıyılında daha dikkatli olmalı gerektiğini belirten  Büyük Anadolu Sağlık Kurumu Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel,

Kalp hastalarının büyük bir kısmı yaz günlerinde ,soğuk kış günlerine göre çok daha rahattır.Yakınmaları yazla beraber kısmen hafifleyen kalp hastaları, özellikle bu yarıyılda daha dikkatli olmalıdırlar.Kendini daha iyi sezmenin verdiği rahatlıkla ,daha uzun ve efor gerektiren sporlar ile bazen fark etmeden hudutlarını zorlayabilmektedir. Hastalar özellikle yaz yarıyılında perhizlerini hafifletmekte,ilaçlarını kendilerince eksiltebilmekte yada tamamen vazgeçerek kendilerine hasar verebilmektedir. Yüksek sıcaklıklar ve yüksek nemin birliktesi getirdiği akışkan kaybı ,sıhhatli insanların dahi zaman zaman güçlerken , kalp beceriksizliği olan şahıslarda ,kalp krizi geçirenlerde,koroner damar hastaları ve tansiyon hastalarında istenmeyen makûs neticelere yol açabilir. Bu sebeplerle tansiyon ve kalp hastalarının özellikle yaz aylarında dikkat etmeleri gereken bazı ehemmiyetli noktalar vardır." diye konuştu.

 

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kalp ve tansiyon hastalarının sıcak havalarda nelere dikkat etmeleri mevzusunda bilgiler aktaran Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, "Günün sıcak saatlerinde güneş altında uzun zaman kalınmamalı. Güneşlenmek yada egzersizler ancak güneş ışınlarının tesiri yitirdiği akşam saatlerinde veya daha serin olan sabah erken saatlerde yapılmalıdır.

Fazla sıcak beden ısısını da artırır. Beden sıcak havada soğutma sistemini çalıştırmak için kan damarlarını genişlettiği için kalp atım sürati çoğalır,cilde daha fazla kan yollar ve terleme ile ısıyı eksiltmeye çalışır. Ancak fazla nemli havalarda terleme  ile soğutma sistemi faal çalışamaz. Damar genişlemesi ve kalp sürati çoğalışına eşlik eden akışkan kaybı,kalbi oldukça güçler ve uzun zaman bu şartlarda çalışan kalpte mevcut problemler besbellileşip ,ağırlaşabilir. Göğüs sızısı ortaya çıkabilir,kalp beceriksizliği makûslaşabilir,tansiyon düşebilir ya da sıcak stresi ve balansın bozulması ile tansiyon fazla yükselebilir. Özellikle yaşlı hastalarda bu vaziyetler ciddi neticelere yol açar.

Bu sebeple başta su,meyve suyu,ılık çaylar olmak üzere bol akışkan alınmalıdır. Hava sıcaklığı, günlük fizik etkinlik ve kaybedilen suyun ölçüsüne göre değişmekle beraber günde en az 2 - 2.5 litre akışkan içilmelidir.

Yağlı besinlerden ve sindirimi güç yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Kalp hastaları her zaman ki perhizlerini bozmamalı, bol ölçüde taze sebze sebze ve meyve tüketilmelidir.Bu yiyecekler hem bol akışkan kapsarlar,hem de vitamin ,mineraller ve antioksidanlar açısından zengindirler. İçki ve kafein tüketiminden uzak durulmalıdır.

Egzersizin cinsi ve seviyesini tanımlamak üzere kalp hekimi ile görüşülerek ,bazı yaz sporları ,denize girmek dahil yapılabilir. Yapılan egzersizlerin kalp sıhhatini gözetmek için olduğu unutulmamalı ve egzersiz için hudutlar zorlanmamalıdır.

Terlemeyi önleyen kıyafetler yerine sarih renkli,rahat ,bol,ince kumaşlar seçim edilmeli,şapka giyilmelidir.

Hekiminizle görüşmeden kalp ilaçlarınızı eksiltmemeli,bırakmamalısınız.Uzun tatile, seyahate çıkmadan kesinlikle kalple alakalı hakimiyetleri yaptırmalısınız.

Yukarıyadaki teklifler pek çok kalp hastası için geçerli olmakla beraber ,çok muhtelif ve farklı ciddiyette kalp hastalığı olduğunu , hastalığınıza ve size uygun en doğru teklifleri ,takibinizi yapan hekiminizin verebileceği unutulmamalıdır." diyerek laflarına son verdi.


Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları